Oproepen

Velen willen meer weten wat er tijdens de Bersiap met familieleden, vrienden of bekenden is gebeurd. Laat hier uw bericht achter. Misschien dat anderen het lezen en erop reageren.
Voor oproepen kunt u mailen aan: info@pia-media.nl De redactie van Archief van Tranen zorgt er dan voor dat uw bericht geplaatst wordt op de website.


Wie kent mij, Vera Willemsen, nog uit de jaren 1942-1946 in Bandoeng?

Voor de bevestiging van mijn oorlogsverleden i.v.m.afgewezen WUBO- en AOR aanvragen ben ik op zoek naar personen die mij nog kennen uit de Japanse tijd en de bersiapperiode. Mijn naam is mevrouw I.A. (Vera) Willemsen, geboren 1-6-1935. Ik maakte de jaren 1942-1946 mee. Mijn moeder, Corrie Vodegel, geb. 6-4-1915, werd in 1942 door de Japanners van straat geplukt en moest in deze tijd een vreselijk lot ondergaan, en mijn vader was krijgsgevangene. Ik werd met mijn twee zusjes, Tilly (geb. 1937) en Hetty (geb. 1941) opgevangen door onze oma, Hetty Weisch-Vodegel, die aan de Tjibangkong in Bandoeng woonde. We maakten in Bandoeng bombardementen en huiszoekingen mee. In de bersiap werden we geëvacueerd naar de Javastraat in Bandoeng en maakten we beschietingen mee. Wie heeft ons gekend?
U kunt mij bellen op 050-5424033 of mailen naar info@pia-media.nl


Wie herkent de mensen op deze foto's gemaakt in Tambaksari/Soerabaja-1946?

“Mijn Amboneesche vrienden in Tambaksari, mijn Thuis op Soerabaja”, deze woorden schreef mijn vader Pieter van der Molen onder deze foto’s in zijn fotoboek van Indië, waar hij als OVW-er, ingedeeld bij 1.1.R.I., van 1 januari 1946 tot 23 september 1948 diende.

Mijn vader (de man rechts op de foto), overleden op 76-jarige leeftijd op 23 juli 1992, ging als Oorlogsvrijwilliger na Nederlands-Indië. Geen dienstplicht voor hem. Nee, hij melde zich vrijwillig aan. Omdat hij vond dat het z’n plicht was. Om  zijn landgenoten te helpen die niet meer veilig waren na de Japanse capitulatie en tijdens de uitzinnige moorden door loslopende benden en ook door soldaten van de T.N.I., het leger van de Republiek Indonesia. Veel heeft hij over die tijd niet gesproken, maar hij liet ons een fotoboek na waarin de beelden voor zich spreken. Toen mijn vader weer thuiskwam, na 33 maanden, was ik een meisje van 8 geworden en mijn broertje was 4 jaar. Mijn vader was zo lang weggeweest, dat ik hem niet meer herkende toen hij thuis kwam uit Indië.

Vele jaren van research en vele documentaires later over de gebeurtenissen in Nederlands-Indië, ben ik nu zelf op zoek naar het verleden van mijn vader in Indië. En ik hoop dat u mij daarbij kunt helpen. De foto’s moeten genomen zijn tussen maart en november 1946. Mijn vader vermelde geen namen in zijn onderschrift. Vandaar mijn vraag: Wie waren deze “Amboneesche vrienden”en wie gaf mijn vader een “Thuis op Soerabaja?” Ik zou hen graag alsnog persoonlijk willen bedanken!
U kunt mij bereiken via mijn emailadres: info@pia-media.nl  of telefonisch op 035-7370288 of mobiel op 06-51 33 73 58.
Dank u wel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                       

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pia van der Molen is documentairemaakster van o.a. ‘Vrijwillig voor het Vaderland’, ‘Want elk graf heeft z’n verhaal’, en de twee-delige documentaire ‘Archief van Tranen’. 


 

 
 
Copyright © 2020 Pia Media B.V.