TV-uitzendingen Archief van Tranen bij Omroep MAX

TV-uitzendingen Archief van Tranen bij Omroep MAX

De tv-uitzendigen door Omroep MAX van de documentaire-serie 'Archief van Tranen' zijn op de zondagen 2 en 19 augustus 2012. Beiden rond 19.00 uur op Nederland 2.

 

Deel 1: ‘Bevrijding zonder vrede’

Uitzending Omroep MAX  op zondag 12 augustus - Nederland 2, 18.53 uur - Lengte 50 minuten. Geproduceerd door Pia Media.

Inhoud deel 1

De eerste aflevering van ‘Archief van Tranen’ begint met een historisch overzicht voorafgaande aan de bersiap-periode in voormalig Nederlands-Indië (1945-1947). Een Nederlandse militair (ooggetuige) was getuige van het vlagincident op 19 september 1945 te Soerabaja, waar de bersiap-periode in alle hevigheid begon.

Twee overlevenden van de gruwelijkheden in de Simpang Sociëteit vertellen over hun ervaringen en hoe deze gebeurtenissen in oktober 1945, hun leven hebben beïnvloed.

Ook wordt aandacht besteed aan het Goebeng Transport, dat op 28 oktober 1945 in een Indonesische hinderlaag liep. Daarbij kwamen naar schatting 200 vrouwen en kinderen om het leven. In de documentaire ontmoeten twee overlevenden, een man en een vrouw elkaar weer na 67 jaar. Zij zaten in dezelfde legertruck, maar wisten van elkaars bestaan niet af.

In Sidoardjo, even ten zuiden van Soerabaja op de aloon-aloon werd op 13 oktober 1945 de vader van Wieteke van Dort, administrateur van de suikerfabriek Tjandi, vermoord. Hij was één van de vele onschuldige Nederlanders die om het leven werden gebracht door de beul Sabaroedin.

Op Midden-Java gaan we op zoek naar een waterput in Balapoelang: de plek waar op 11 oktober 1945 met zekerheid 14 Nederlandse mannen, vrouwen en kinderen op beestachtige wijze werden afgeslacht. We spreken hiervoor met de locale bevolking, die de filmploeg naar een nabijgelegen andere locatie brengt waar nog eens 23 Iederlanders werden vermoord.

In de aflevering wordt uit geheime processen-verbaal en andere getuigenverklaringen geciteerd.

Deel 2: ‘De onschuld vermoord’

Uitzending Omroep MAX  op zondag 19 augustus - Nederland 2, 19.11 uur- Lengte 50 minuten. Geproduceerd door Pia Media.

Inhoud deel 2

In aflevering 2 van 'Archief van Tranen’ het bijzondere verhaal van een doodzieke kleine jongen uit Soerabaja die moest sterven omdat hij geen medicijnen kreeg van de pemoeda’s. De herinnering aan dit jongetje ging op een wel heel bijzondere manier mee terug naar Nederland.

Een als geheim bestempelde verklaring vormt de basis van een zoektocht naar de laatste uren van een Nederlands gezin, vader, moeder, zoon, dochter, twee nichtjes en een neefje. Zij werden op 23 juli 1947 in de bergen bij Banjoewangi onder valse voorwendselen meegenomen door zeven pemoeda’s. Alleen de moeder overleefde de gruwelijke tocht en werd voor het leven getekend toen zij tot tweemaal toe een houw van een klewang in haar hals kreeg. Een militair rapport vertelt hoe de lichamen destijds werden  aangetroffen.

Tamansari, een dorp in Oost-Java is een plek waar op 22 juli 1947 tientallen Nederlanders met klewangs en bamboe-roentjings door leden van de extremistische moslim-partij Masjoemi van het leven werden beroofd. We gaan op zoek naar de plek waar het gebeurde en hebben een bijzondere en onverwachte ontmoeting met iemand die ons de plek van de moord kan wijzen.

Ook in Oost-Java ligt het dorpje Ngadireso. Ook daar sloeg in oktober 1945 het noodlot toe. Een moeder en zes van haar zeven kinderen werden door pemoeda’s vermoord.

Het oudste kind vertelt: “Zij werden  allemaal ge-tjingtjangt, in stukken gehakt.”

Ook in aflevering 2 wordt uit geheime processen-verbaal en andere getuigenverklaringen geciteerd.

 
 
Copyright © 2020 Pia Media B.V.