Toespraak Pia van der Molen bij herdenking noordelijke OVW-bataljons Indië-veteranen

Toespraak Pia van der Molen bij herdenking noordelijke OVW-bataljons Indië-veteranen

Bij de jaarlijkse Indië-herdenking van de noordelijke OVW-batljons op de Johannes Post Kazerne in Havelte heeft Pia van der Molen een toespraak gehouden ter nagedachtenis van de gesneuvelden van het Drents-bataljon 11RI. Haar vader Pieter van der Molen, die in 1948 terugkeerde uit Indië en in 1992 overleed, maakte deel uit van dit bataljon.

In haar toespraak vertelde Pia van der Molen dat toen haar vader als oorlogsvrijwillger vertrok naar Nederlands-Indië zij een meisje van 5 jaar was. Toen hij na bijna drie jaar terugkeerde herkende ze hem niet meer toen hij uit de bus stapte. Ze rende in de armen van een vreemde soldaat.

Gesneuvelde kameraden

Pia van der Molen haalde in haar toespraak herinneringen op aan haar vader en zijn kameraden aan de hand van een door hem nagelaten fotoboek over zijn Indië-tijd. Twee foto's hebben een bijzondere betekenis. Daarop is te zien, dat Pia's vader de laatste hand legt aan twee graven van in 1947 gesneuvelde kameraden: George Hebbenaar en Jan van 't Wout. Onder de foto's schreef hij: "Naast elkaar in leven, naast elkaar in de dood".
In haar speech eerde Pia van der Molen alle Nederlandse militairen die als oorlogsvrijwillger of als dienstplichtige destijds door de Nederlandse regering naar Nederlands-Indië zijn gestuurd. Zij moesten na de Japanse capitulatie en de daarop volgende onafhankelijksoorlog rust en orde herstellen in Nederlands-Indië, en de Nederlandse onderdanen beschermen. In totaal sneuvelden tijdens die strijd aan Nederlandse kant 6200 militairen.

Initiatief

De jaarlijkse bijeenkomst en herdenking van de Indië-veteranen uit de noordelijke provincies is een initiatief van en wordt georganiseerd door het Regiment Infanterie Johan Willem Friso.

Video-reportage

Van de toespraak van Pia van der Molen is een video-reportage gemaakt, die geplaatst is op het You Tube kanaal van Pia Media. U kunt de reportage hier >> bekijken.

 
 
Copyright © 2020 Pia Media B.V.