Open brief aan premier Rutte over bersiap-slachtoffers

Open brief aan premier Rutte over bersiap-slachtoffers

Documentairemaakster Pia van der Molen heeft een open brief geschreven aan minister-president Mark Rutte over de excuses die hij wil maken naar aanleiding van excessen tijdens de Politionele Acties in het toenmalige Nederlands-Indië. Zij vraagt Rutte tijdens zijn aanstaande bezoek aan Indonesië ook aan de orde te stellen dat in deze periode circa 20.000 Nederlandse burgers door Indonesische vrijheidsstrijders zijn vermoord.

Archief van Tranen

Pia van der Molen heeft in 2012 voor Omroep MAX 2 documentaires gemaakt met de titel 'Archief van Tranen', waarin officiële verslagen van de moorden op Nederlandse burgers tijdens de Bersiap openbaar werden gemaakt. Tegelijkertijd met de televisieuitzendingen is een website on-line gekomen ( www.archiefvantranen.nl ) waarin honderden authentieke processen verbaal over de vaak gruwelijke moorden op Nederlandse burgers tot in detail zijn beschreven.

Excuses 

In haar open brief vraagt Pia van der Molen aan premier Rutte bij de Indonesische regering aan te dringen op excuses over de destijds gepleegde massamoorden op Nederlandse burgers: 
"Als Minister President vertegenwoordigt u Nederland bij het maken van excuses aan degenen aan Indonesische zijde die slachtoffer zijn geworden van misdaden begaan door sommige Nederlandse militairen. Tegelijkertijd zou het voor de nabestaanden van de Nederlandse burgers die tijdens de bersiap-periode door Indonesische vrijheidsstrijders vaak op gruwelijke wijze zijn vermoord, troost en erkenning betekenen als u dit als Minster President bij de Indonesische regering aan de orde wilt stellen en hen in overweging geeft dit leed te erkennen en zich hiervoor te excuseren", aldus de documentairemaakster. 

Lees hier >> de volledige tekst van de open brief aan premier Rutte

 

 
 
 

 

 
 
Copyright © 2020 Pia Media B.V.