Geen excuses premier Rutte aan Indonesië

Geen excuses premier Rutte aan Indonesië

Minister-president Rutte zal bij zijn bezoek aan Indonesië geen excuses aanbieden aan de Indonesische regering voor de excessen van sommige Nederlandse militairen tijdens de zogenaamde politionele acties bij de onafhankelijkheid van Indonesie. Dit blijkt uit een brief van het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan documentairemaker Pia van der Molen.

Onrust Indische gemeenschap

Naar aanleiding van de grote onrust in de Indische gemeenschap in Nederland over de aangekondigde excuses, die de Nederlandse ambassadeur in Jakarta namens de Nederlandse Staat uiteindelijk op 12 september j.l. heeft aangeboden voor het leed dat Nederland destijds heeft veroorzaakt, heeft Pia van der Molen de minister-president in een brief gevraagd tijdens zijn aanstaande bezoek aan Indonesië ook aandacht te vragen voor het leed van de Nederlandse slachtoffers van de Indonesische onafhankelijheidsstrijd tijdens de zgn. bersiap-periode.

Geen onderdeel dialoog

Uit het antwoord van de Nederlandse regering blijkt, dat deze kwestie niet door premier Rutte aan de orde zal worden gesteld tijdens zijn officiële bezoek aan Indonesië van 20 tot 22 november aanstaande. "Aan beide zijden zijn veel onschuldige slachtoffers gevallen en is leed veroorzaakt dat nu nog dagelijks wordt gevoeld door mensen in Indonesië en in Nederland.(..)Het onderwerp is geen onderdeel van de bilaterale dialoog met de Indonesische autoriteiten (..) De Nederlandse regering hoopt thans de blik gezamenlijk met Indonesië op de toekomst te richten. Het aanstaande bezoek van minister-president Rutte aan Indonesië zal in dat teken staan," aldus het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

 
De volledige tekst van de brief van Buitenlandse Zaken vindt u hier >>
 
 
Copyright © 2020 Pia Media B.V.