Dossier Gubeng Transport on-line

Dossier Gubeng Transport  on-line

Het dossier over de overval op het Gubeng Transport in Surabaya waarbij vele Nederlanders omkwamen, staat nu ook op de website Archief van Tranen. Het is ter beschikking gesteld door de schrijver, Ir. Henk Itzig Heine, die het transport op het nippertje overleefde. 

Hinderlaag

Op zondag 28 oktober 1945 viel in Surabaya het, onder Britse leiding staande, RAPWI transport in een Indonesische hinderlaag. Het transport vervoerde voornamelijk vrouwen en kinderen, die door de Britten vanuit de bedreigde Gubeng-wijk naar door hen beschermde punten in het zuidelijke gedeelte van Surabaya werden vervoerd. Bij deze overval kwamen een groot aantal personen om het leven.

Namen overlevenden

De reden voor het opstellen van het rapport is om de gebeurtenissen van het transport zo feitelijk mogelijk te reconstrueren nu er nog overlevenden van het transport kunnen worden gehoord. Itzig Heine wil zoveel mogelijk namen van overlevenden achterhalen, zodat de plaquette van het Verzamelgraf Surabaya op het Ereveld Kembang Kuning kan worden uitgebreid.

Inhoud rapport

Het rapport beslaat de periode vanaf de capitulatie van Japan, 15 augustus 1945, tot de bezetting van Surabaya door de Britten, eind november 1945. Kort wordt ingegaan op de perioden voor en na 28 oktober. Uitvoerig wordt ingegaan op het Gubeng transport zelf.

 
U vindt het volledige dossier in Documenten/Gubeng Transport >>

 

 
 
 
Copyright © 2020 Pia Media B.V.