Alle moorddossiers uit film Archief van Tranen on-line

Alle moorddossiers uit film Archief van Tranen on-line

Tijdens een persconferentie in Den Haag zijn op 10 augustus 2012 alle, deels geheime, dossiers van de tv-documentaires ' Archief van Tranen' on-line gezet op de nieuwe website www.archiefvantranen.nl. De website is een inititiatief van Pia Media, die de films heeft geproduceerd.

Het documentaire-tweeluik over de circa 20.000 massamoorden op Nederlandse burgers ten tijde van de zgn. bersiap (1945-1947) in het voormalig Nederlands-Indië wordt op de zondagavonden 12 en 19 augustus op televisie uitgezonden door Omroep MAX (19.00 uur, Nederland 2).

Opzienbarende feiten

Op de persconferentie zei de voorzitter van Omroep MAX, Jan Slagter, dat het voor de publieke omroep een opdracht is de opzienbarende feiten over deze massamoorden aan het Nederlandse volk bekend te maken:"Niet alleen voor nu en onze generatie, maar ook voor de generaties die na ons komen, is het van het grootste belang dat deze zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons volk door middel van deze documentaires is vastgelegd en voor altijd behouden blijft in de archieven van het Nationaal archief van Beeld en Geluid", aldus Slagter bij de persconferentie in de Pulchri Studio's.

20.000 landgenoten vermoord

Documentairemaakster Pia van der Molen zei tijdens de persconferentie dat "het de Nederlandse regering zou sieren als zij naar deze moordpartijen door Indonesische vrijheidsstrijders op onschuldige en weerloze Nederlandse vrouwen en kinderen een groot onderzoek zou laten doen. Zodat bekend wordt hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren. En waarom 20.000 landgenoten niet beschermd zijn tegen uitzinnige groepen, die maar één doel voor ogen hadden: de vernietiging van alles wat Nederlands was", aldus Van der Molen.

Kamerlid Eijsink wil onderzoek

Naast vertegenwoordigers van de pers was ook het Tweede Kamerlid voor de PvdA, Angelien Eijsink aanwezig. Zij verklaarde na afloop "zeer onder de indruk te zijn van de feiten die in de documentaires en op de website 'Archief van Tranen' gepresenteerd worden". Mevrouw Eijsink zal het gepresenteerde materiaal met collega leden van de Tweede Kamer bespreken.

"Ik ben er voorstander van om de 'archief-van-tranen dossiers' die nu integraal gepubliceerd zijn, onderdeel te laten zijn van het grote onderzoek dat onlangs bepleit is door 3 nationale historische instituten naar vermeende Nederlandse wandaden in Indië. Ik kan me eigenlijk niet voorstellen dat dit niet zou gebeuren"'aldus Mevrouw Eijsink. 

Foto's Michiel Spijkers

 

U kunt een video-verslag van de persconferentie gemaakt door Indisch4Ever hier >> bekijken.          

 
 
Copyright © 2020 Pia Media B.V.